úterý 22. září 2020

Koblihstán na vzestupu

"A je to tady!"

Tímto prohlášením ohlašoval mi můj drahý choť na jaře zprávy o zavírání škol a hranic a všeho... Akorát jsem vždy ze sebe otrávěně vydolovala: "Co zase?"

No jo, Číňani na druhé straně zeměkule si vytvořili či nevytvořili virák, který nezodpovědně roznesli po celé zeměkuli. To je fakt. 

Nikdo vlastně pořádně neví, co všechno tenhle virák, rádoby občas rýmečka, způsobuje. Je jako chřipka? Nebo může způsobit tohle a tohle a taky tohle a nebo po čase dokonce i tohle? Nikdo stále ještě pořádně neví. 

Na jaře jsme u nás - v ČR zavřeli bez okolků skoro hned vše, co se zavřít dalo a zabednili se v domovech. Nikdo nevěděl, co se děje a co se bude dít, jen přicházely hrůzostrašné zprávy z Itálie a dalších zemí, kde se kupily rakve. Celá republika pod vlivm nedostatku ochránných pomůcek se semkla a každý kdo mohl, šil z materiálů, co někde získal, roušky a nebo vyráběl jiné potřebné věci. Celý rozdělený národ se po dlouhé době semknul a každý, když mohl, pomáhal potřebným. Dostali jsme se z toho, i když ekonomika šla dopryč. Fakt.

Přišlo léto. Roušky byly avizované, že zůstanou ještě dlouho a hle.... najednou zmizely. A jak zmizely roušky, semknutý národ se rázem odemknul a okamžitě se snažil zapomenout, že nějaký vir někdy vůbec byl. Původně se nemělo nikam jezdit do zahraničí, ale zčistajasna se mohlo, proč by ne. Neměly být hromadné akce, jasně že nějaké přeci jen byly. A dlouho zavřené bary? ... No šup, honem si tam užívat, vir byl přeci jen nějaká vymyšlená šílenost! Kdo znal někoho nakaženého? Nikdo nikoho. Jen ty ošklivá lživá média si někoho vyšťourala.

Naše milá vláda oznámila, že kvůli této virácké krizi a jejím překonání se jako stát pekelně zadlužíme - aby zachránili podnikatele před krachem. Dopadlo to tak, že málokdo na tuto pomoc dosáhl, když ji potřeboval a málokdo o ní stál poté, když už mu byla k prdu. Fakt.

Co tedy s těmi penězi udělat? Půl bilionu, to je balík a hodně jim zbylo. No tak, je krize, tak přidáme důchodcům ne? Těm sice nevypadly žádné příjmy, narozdíl od jiných, kteří díky viru a zavření všeho přišli o práci, ale budou na podzim volby a potřebujeme, aby nás zas zvolili! Hm co dál? Tak zrušíme super hrubou mzdu, která je na nic a snížíme daně, když je ta krize! A? No přeci si užijeme to léto, ať rychle zapomenem, na podzim to bude v cajku, nic přeci nepřijde.

"Hm....."

Místo připrav na možnou podzimní novou vlnu viráka si naše vláda užívala volníčko a zapomínala. Její příprava na podzim byla jednoduchá - "ono to nepřijde!"

Neudělalo se vůbec nic. Nikdo nevypracoval přesné scénáře, co se bude dít tehdy a tehdy, nikdo nepřipravil hygieniky - neproškolil, nesehnal nové pracanty, nedodal pořádnou techniku, aby byli případně připraveni, nepřipravil propracovaný návod, jak postupovat v případě škol, když se objeví nákaza, ani návod pro obyčejné lékaře, jak postupovat. Že by se připravil dostatek odběrových míst a kapacity laboratoří? Nic. Lidi stojí mnoho hodin na odběr, který trvá asi 10s, když mají štěstí a vůbec se na něj dostanou. Fakt.

Když už nějaký odborník v srpnu prohládil, že od září se zavádí zpět všude roušky i ve škole, to byl oheň na střeše. "Dyť se nic neděje, proč nám chcete zas nakazovat roušky?" Jeden den se rozhodlo, že se budou nosit, druhý přišel náš pan premiérek a řekl: "Ne, ne, ne, lidé si to nepřejí." Populista na druhou. Fakt.

A teď to vypadá jak?

Národ je totálně už vším zhnusen, jejich zodpovědnost, vstřícnost a opatrnost z jara vyšumněla se zrušením roušek. Opět jsme se rozdělili na nesmiřitelné tábory - jeden, snad většinový, to bere, jak to je, bere roušky jako nutné zlo a chová se zodpovědně, nikde se příliš nedruží a je opatrný, protože nechce nákazu roznést mezi ty, kteří jsou nejzranitelnější. Druhý tábor podlehl fámám, že je vir vymyšlený, je to jen lehká chřipečka a roušky jsou čiré zlo, které nás zničí. Nechtějí se nijak omezovat a myslím si, že hlavně díky jim, se vir vesele šíří populací a je obtížné ho zachytit.

Jak to dopadne?

Těžko říct, snad dobře. Snad si nezahltíme zdravotnictví a bude možné ošetřovat i pacienty, kteří nemají problémy s tímto virákem. Doufám. 

Včera vyměnili ministra zdravotnictví za oblíbeného i nenáviděného epidemiologa, který se proslavil nepopulárním jarním vypnutím republiky. Věřím, že konečně skončí šaškárna z posledních dní, kdy se vláda divila obrovským přírůstkům nemocných - i přes 3000 a působila, že běhá v kruzích a lomí rukama. Doufám, že konečně začne jednat obnovený krizový štáb systematicky, předvídatelně a získá aspoň malou autoritu veřejnosti a dá se tenhle Koblihstán zase do pohody a virák pod kontrolu.

Hauk.

Žádné komentáře:

Okomentovat