středa 12. října 2011

Sonda

     Další úterý, další film, tentokrát studentský - absolventský z FAMU. Pochází ještě z doby tvrdé normalizace. Dá se nazvat sondou do dřívější doby :)

Evžen mezi námi
Petr Nýdrle
1981

     V době svého vzniku se zřejmě někomu znelíbil, a byl proto zakázán. Svého jakéhosi uznání se dočkal až po revoluci. Autor zde však nečekal a emigroval do USA, kde se prosadil s tvorbou videí, klipů a reklam.
     Film Evžen mezi námi se musí brát s rezervami, nemůžeme ho srovnávat s "profesionálními" filmy, protože byl vyráběn v podstatě a doslova na koleně, bez jakýchkoliv finančních prostředků. I přesto se zde objevuje plno známých herců. Snímek vznikal po dobu tří let.
     Hlavním námětem díla je osamostatnění se a naplnění svých snů. Hlavní postava Evžen Les, ztvárněná mladým Janem Krausem, se ze své rodné vesnice rozhodne přestěhovat do Prahy a prosadit se jako autor textů k písním. Je to hezký sen, ale o to je těžší na realizaci, Evžen si s tím však nějak poradí... a ty nápaditý texty, co z toho vznikly :D ...

     Co říci závěrem? Je to zajímavý, nápaditý film. Takové studentské filmy většinou bývají. Jeho hodnota tkví asi především ve vypovídací schopnosti přiblížit 30 let vzdálenou minulost dnešní generaci, která tu zvláštně absurdní dobu nezažila.




csfd 

3 komentáře:

  1. To musel být hezký film. Ty texty k písničkám xD Připomíná to trochu fixu.

    Nemáš to náhodou v osobním vlastnictví?

    OdpovědětVymazat
  2. ty texty jsou opravdu velmi nápadité :D ale snímek bohužel v držení nemám...

    OdpovědětVymazat