sobota 9. července 2011

Na východě svítá

     Trio posledních dní jsem strávila opět pryč. Zahrála jsem si bowling, kulečník. Zajezdila jsem si zas jednou na kole a posléze i autem. Neodřela jsem ani sebe, ani kolo, ani auto. Takový zázrak se občas stane.
     A po pár letech jsem se dostala opět k filmu

Tmavomodrý svět
Jan Svěrák

     Už v roce 2001 byl natočen tento celovečerní snímek o českých letcích v Anglii za druhé světové války. Náročný retrospektivní příběh, který mohl být natočen zejména díky zisku Oscaru za film Kolja a s tím souvisejícím ziskem sponzorů, vznikl v nešťastnou dobu. Nebyl oceněn, tak jak by si zasloužil. Důvodem tomu byl americkým film Pearl harbor. Pearl harbor se stejným tématem slízl smetanu a Tmavomodrý svět zůstal v jeho stínu. Můžeme se jen dohadovat, jestli zde opravdu došlo k okopírování tématu ze strany Američanů. Už je to stejně jedno.
    Hlavní postavy jsou dvě. Pilot František Sláma a jeho podřízený a kamarád Karel Vojtíšek, se rozhodnou se svými kolegy uprchnout při okupaci přes Polsko do Anglie. Trvá velmi dlouho než jsou tam puštěni do vzduchu. Nezkušení letci se musí naučit kromě vzdušných soubojů také smířit s faktem, že ne vždy se na letiště vrací zpátky všichni.
    Tyto své zážitky vypráví František Sláma lékaři, Němci, bývalému příslušníkovi SS, ve věznici s politickými vězni, po válce v roce 1950.
     Není to veselý film, to by se ani očekávat od tohoto tématu nedalo. Člověk si uvědomí u jeho sledování, jak tehdejší doba - ať už válka, nebo to, co přišlo potom bylo na ... dvě věci a ani jedna z nich nebyla dobrá.

když zavřete oči není těžké se vžít do 30.-tých a 40-tých let :)

na konec pár ukázek jak se nudím poslední dobou, ps. omlouvám se Hainemu za tu postiženou hlavu XD

Žádné komentáře:

Okomentovat