pondělí 27. června 2011

Ve stínech

      Po hlavě jsem se vrhla do druhého dílu série Nočních běžců. Připravila jsem se na Příchod tmy...

Příchod tmy
Lynn Flewelling

    Kniha začíná v místě, kde skončila ta první. Navazuje na nakouslá a nedopovězená témata a rozvíjí je. Příběh se začíná více zaměřovat i na jiné postavy než ty hlavní. Alek se Seregilem nám občas mizí z dohledu, abychom se více seznámili s nepřátelskými pronásledovateli, nekromantemVargulem Ashnazaiem a jeho pánem Mardem a abychom poznali situaci z pohledu Beky, nejstarší Micumovi dcery. Jak mě tak nyní napadá, asi netušíte, pokud jste nečetli, kdo je kdo. Tak asi budu muset trochu osvětlovat. Proto upozorňuji na následující spoiler vztahující se ještě jak k prvnímu tak i tomuto druhému dílu, o kterém se tady snažím celou tu dobu cosi sesmolit.

     Začnu tedy od začátku. V prvním díle jsme se seznámili s hlavními hrdiny: Alek - mladíček, sirotek, po smrti otce se asi půl roku potloukal po lesích, kde s otcem celý život žil, než ho neoprávněně strčili do vězení za špehování. Vykuleného, zvědavého, nevinného a stydlivého mladíka osvobodí a vezme do učení muž mnoha tváří; bard, zloděj, špeh, tulák i šlechtic Seregil. Jak se v průběhu prvního dílu dozvíme, má tento muž zvláštní původ, patří ke Aurënfaie - starému lidu, jejichž život trvá asi 4x déle. Nemusíme proto bádat nad tím, kde stihl nabral všechny ty svoje zkušenosti, když vypadá tak mladě. Další hlavnější postavou je Micum. Micum je Seregilův dlouholetý kamarád. Má rodinu ve Vodním luhu severně od Rhíminee, kde je Seregilův druhý domov. Se svou ženou Kari má tři dcery - nejstarší Beku - dala se k vojákům ke Královské jízdě, učenou Elsbet a nejmladší Illiu. Společně se Seregilem a Alekem patří Micum k pozorovatelům - špehům pracujícím pod opatrovnictvím čaroděje Nysandera.

     V první knize naši hlavní hrdinové odhalili královskou velezradu. V této části si zahrávají s něčím mnohem nebezpečnějším. Rozpoutala se válka s Plenemirem. A kdosi se chystá získat sílu boha, která rozhodně nepřinese nic dobrého. Proto byla vykradena podzemní schránka, mnoho lidí brutálně zabito a obětováno, jeden čaroděj téměř usmrcen a někdo unesen. Přesto se čtveřice určená osudem sešla ve správnou chvíli na správném místě a zabránila vzniku zla. Nakonec se splnila i poslední věštba a obě hlavní postavy to konečně daly dohromady, už bylo načase :)

     Knížku jsem si užila, 416 stránek uteklo jako voda a mně zbyly pouze dojmy. Ještě, že to není poslední díl, už aby tady byl další :D ... Zrádcův měsíc ...

Žádné komentáře:

Okomentovat