sobota 21. května 2011

Hlouběji už to nejde

Šíření tohoto textu je zakázáno, protože poškozuje věc Světla
Noční hlídka
Šíření tohoto textu je zakázáno, protože poškozuje věc Tmy
Denní hlídka

     Je to už nějaký ten týden, co jsem zhltla závěrečnou stránku čtvrtého dílu Hlídek, prý je to poslední díl... ale co zatím není, může být :)

Poslední hlídka
Sergej Lukjaněnko

     Jak už je zvykem, Lukjaněnko posouvá celý svět Jiných i v tomto díle opět o krok dál. Jemně se dotkneme historie Jiných a poznáme tajemného velkého Světlého-Temného Merlina.

     Tradičně byly zachovány tři kapitoly - tentokrát: Společná věc, Společný nepřítel, Společný osud. A co říct, aby to nebyl příliš veliký spoiler? Takže asi budu raději mlžit a vyjadřovat se pouze v šifrách.

     Hlavní postavou není opět, nikdo jinčí než Anton Goroděckij. Od prvního dílu se změnil téměř k nepoznání. Už to není nezkušený, vykulený hlídkař, jakým býval. Má rodinu a sílu, o které se mu dřív ani nesnilo.

      V Poslední hlídce si řádně zacestujete. V první části navštívíte spolu s Antonem skotský Edinburgh, kam ho pošle vyšetřovat Geser i Zavulon zároveň. Odehrála se tam totiž záhadná vražda ruského mladíka Viktora. Kdo se to nakonec pokouší Antona zabít? Co se skrývá v Edinburghském podzemí? Jak se tam dostat a tu věc získat? K čemu vůbec slouží? Kdo jsou sakra ti tři zrádci zač a jaký je jejich motiv ?
     Odpovědi letí v druhé části Anton s Ališerem hledat do Uzbekistánu do Samarkandu. Najít však tu pravou osobu, která je bude znát, není jednoduché. Tři tajemní zrádci opět neváhají využívat ke špinavé práci lidi. Celkem příjemná návštěva se tak rychle změní v krvavý masakr.
     Poslední, třetí část Poslední hlídky se nedobrovolně vrací do Skotska, do Edingburghu. ... zbytek nezodpovězených otázek se zredukuje na nulu. Odhalí se nejen totožnost zbylých z trojice zrádců, podíváte se dokonce i na samé dno šera, kam se lze dostat velkou snahou, když sílu nemáte, a nebo levou zadní, když k tomu máte předpoklady od narození, nebo-li jste "nuloví" ... aneb malý špunt na scéně :D.

     I tento díl si nadále udržuje výbornou úroveň svých předchůdců. A proto nemusíte mít strach z toho, že by tento díl byl zklamáním. Poslední hlídka rozhodně nezklame.
     Pochybuji, že mou rádoby recenzi někdo pochopil, tajemně jsem se ji snažila zaobalit, vyklopit zcela všechno a v podstatě neříct nic. Pouze zasvěcení možná cosi tuší. Zcela pochopí jenom ti, kteří četli a budou tak jistě se mnou souhlasit, že by to chtělo další díl, aby zas bylo co číst :D
<<

Žádné komentáře:

Okomentovat