pondělí 24. ledna 2011

Upíři versus vampýři

     Asi před pěti lety jsem narazila ještě jako docela malý Kooky na knížky od do té doby pro mě neznámého spisovatele Darrena Shana, celým jménem Darren O'Shaughnessey. V době, kdy jsem  tyto knihy potkala, byly u nás přeloženy a vydány pouhé 4 díly. Současně v Británii už bylo v prodeji všech 12 dílů. Tato sága o upírech, vznikla v čase, kdy se ještě ve světě neválely hromady bichlí o těchto krvechtivých tvorech a nešílely tu ani miliony fanynek bezdějových romantických upírských příběhů ani jiní jim podobní.

Sága o Darrenu Shanovi
Darren O'Shaughnessey

     První díl ságy vyšel v Británii v roce 2000, tedy v době, kdy se teprve začínalo rozjíždělo šílenství kolem Harryho Pottera. U nás vyšel pod nakladatelstvím Albatros o dva roky později. Kniha je určena pro děti od 12 let. Troufám si prohlásit, že příběh osloví i kdejakého dospělého.
     Mě a mnoho dalších provázela tato sága po mnoho let kvůli jejímu pomalému vydávání. Vždy jeden či maximálně dva díly za rok. Poslední, čili dvanáctý díl vyšel minulý, teda vlastně už předminulý rok, na podzim roku 2009, ve školním roce, kdy se mnoho věrných dětských čtenářů  ságy chystalo skládat maturitu.
     Celá série je psána jednoduše, srozumitelně a neuvěřitelně čtivě. Sám autor se vydává za hlavní postavu, která v ich-formě popisuje své ne zrovna hezké zážitky.

     Madame Okta - neboli první, již zmiňovaný díl, je začátek všeho. Žák nejmenované školy, nespecifikované třídy jménem Darren Shan se tajně zúčastní se svým nejlepším kamarádem Stevem vystoupení Panoptika zrůd. Steve - sečtelý to čtenář hororů a všeho souvisejícího s upíry a podobnými tvory, zde odhalí pravého upíra vystupujícího se svou cvičenou smrtelně jedovatou pavoučicí Madame Okta a chce po něm, aby z něj udělal upíra. Noční tvor jménem Larten Hroozley odmítne. Darren, milovník pavouků, Madame Oktu upírovi ukradne a při hře s ní pavouk Steva kousne. Co jiného Darrenovi zbývá, než zajít za upírem pro protijed, ten mu samozřejmě protijed nevydá zadarmo. Chce po něm za pomoc, aby se stal jeho pomocníkem - upírem. Musí se tak vzdát svého života s rodinou a odejít od ní. Steve je zachráněn, ale stává se z něj na vždy Darrenův nepřítel.

     Upírův pomocník - jak lze vyčíst z názvu, z Darrena se stal upírův pomocník. Sice z něj není dospělý upír, ale pouze poloupír, to nic nemění na faktu, že musí pít lidskou krev, jinak zeslábne a nakonec zemře. Darren nechce být upírem, nechce pít lidskou krev a je odhodlán kvůli tomu i zemřít. Hroozley ho může přesvědčovat jak chce, není to k ničemu platné. Společně se vrací k panoptiku, ke svým. Darren tu získá nové skutečné kamarády - Evru - hadího chlapce a normálního lidského kluka Sama. Bohužel se tu vyskytne i zapálený hipísák Ervé, zavinící svým chováním smrt nevinného. Darren se konečně napije lidské krve a stane se opravdovým stvořením noci.

     Krvavé chodby - spolu s Hroozleym se Darren vydává do upírova rodného města, aby zde odhalili vraha. Někdo zde vraždí lidi a nenechává v mrtvolách jedinou kapičku krve. Z vraha se vyklube pošahaný maniak - vampýr Murlough.

     Upíří hora - upíři žijí mnohem déle než obyčejní lidé, poloupíři stárnou rychlostí asi jeden rok za 5 let a plnohodnotní upíři dokonce jeden rok za 10 let. Jsou tak schopni se dožít několika stovek let. Jsou mnohem rychlejší než lidé, silnější a odolnější, ale ne nesmrtelní. Noční tvorové jsou rozděleni na dvě nesmiřitelné skupiny - upíry a vampýry. Upíři pijí krev, ale nikoho při tom nezabíjí - neberou si ji všechnu ale jenom trochu. Vampýři když pijí krev, vypijí ji vždy všechnu.

     Darren se už dostatečně seznámil za těch šest let s upířím životem a teď ho čeká předstoupení před upíří radu. Hroozley se musí zpovídat, proč zasvětil krví dítě a ještě nedobrovolně. Darrenův učitel to sám neví. K Upíří hoře se s nimi vydává i jeden ze Suddových lidiček, podivných jakoby sešitých tvorů v kápích, který překvapivě poprvé promluví - Harkat. Lidička oznámí vedení upírů, že noc pána vampýrů se již blíží, což vnese mezi obyvatele hory paniku. Osmond Sudd, podezřelý, nesmrtelný všeználek, vampýrům předpověděl příchod vyvoleného vampýra, který upíry porazí a přivede je k vítězství. Osud upírů je v ohrožení.

     Zkoušky smrti - hlavní hrdina musí dokázat, že se jeho učitel neunáhlil, když ho zasvětil krví. Darren se rozhodl, že projde Prověřením, což je smrtelně nebezpečné i pro dospělé upíry. Prověření je několik vylosovaných úkolů, který účastník musí splnit. Darrenovi nakonec hrozí smrt na kůlech... zachrání ho zrada?

     Upíří kníže - zrádce je prozrazen, vampýři povražděni a co Darren? Vampýři už mají svého pána. Válka mezi vampýry a upíry začala...

     Lovci z přítmí - čtrnáct let uteklo od Darrenova zasvěcení. Do hory dorazil Osmond Sudd a určil Darrena, Hroozleyho a Vandžu, že jsou vyvolenými, kteří dokáží zachránit upíří národ před vyvražděním. Na hon si sebou vezmou lidičku, Harkata. Objeví se zde i Evanna, poněkud zvláštní čarodejnice, a odehraje se první střet vampýrů s upíry.

     Spřeženci noci - naše skupinka lovců se rozdělila. Hroozley, Darren a Harkat si to namířili opět do rodného Hroozleyho města, protože zde znovu začali operovat vampýři. Darren je nucen se vrátit do školy. Nastává tu setkání s minulostí a nastraženou pastí.

     Zabijáci úsvitu - rukojmí na obou stranách, pronásledování, souboje, pasti, velké odhalení a smrt... deprese a beznaděj...

     Jezero duší - zcela odlišný díl od ostatních, odehrává se v jiném světě, žijí tu draci hlídající Jezero duší ... aneb pátrání po totožnosti Harkata...

     Pán stínů - návrat domů, na místo, kde vše začalo. Kdo se stane Pánem všech? ... další souboje ... snaha změnit budoucnost - ať tak nebo tak, vítěz svět stejně zničí ... velký střet a smrt nevinných.

     Synové osudu - název prozrazuje vše, ale dokud ságu celou nedočtete, nepochopíte. Intrikán? Největší intrikán na světě, vše bylo pro něj pouhou zábavou, rozptýlením nudy. Je schopný obětovat i své vlastní děti. Ale je osud předurčený? Kdo ví ... a lze změnit minulost?

     Konec má sílu, je promyšlený, je dojemný, je filozofický... dětem by se asi nelíbil... nevím. Když to nekončí pohádkově... ale autor nás už v předmluvě prvního díle varoval:

     Skutečný život je zlý. Je krutý. Kašle na hrdiny a na šťastné konce a na to, jak by věci měly být. Ve skutečném životě se dějí nehezké věci. Lidé umírají. Prohrávají. A často vítězí zlo.
Madame Okta: Darren Shan, překlad Richard Podaný, 2005, Albatros; strana 10

2 komentáře:

  1. Jooo Darren, na toho budu vždycky ráda vzpomínat! :) Díky němu jsem začla mít ráda čtení a přestala v něm vidět jenom povinnou školní literaturu. Taky to byla první knížka, kterou jsem doslova zhltla a přečetla na jeden zátah.
    Sice jsem si neprošla celym čekánim na každej další díl jako ty a jiní, ale ke konci mě to pak taky dostihlo. A ještě něco je na týhle sáze zajímavý, že po dočtení všech dílů, pak první díl nabere jinej rozměr :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je pravda, čtenář při novém přečtení ságy už všechno vidí jinak... po dokončení posledního dílu jako by vše zapadlo do sebe a stmelilo se, podivné nejasnosti vzniknuvší během děje se vysvětlí... tenhle soubor knížek je srdeční záležitost, proto jsem se na to taky rozhodla napsat recenzi, i když jsem knížky dočetla před delší dobou :)

    OdpovědětVymazat