pondělí 16. ledna 2012

Sympatická geo

Dneska opět nadešla chvíle pro další zkoušku. Geodézie trojka, přišla, slušně pozdravila, prošla kolem a za chvíli byla pryč. Aneb další zkouška za mnou. Snad úspěšnost vydrží i 24. ... očekávám v ten den zázrak :)

     Od deváté hodiny ranní, v devátém patře čekala na skupinku lidů jedna z lehčích zkoušek tohoto semestru. Klasický předmět oboru - Geodézie, tentokráte s pořadovým číslem 3, která je ve znamení výšek.

     Velice překvapivě a nečekaně jsme obdrželi zadání písemné části trvající hodinu čistého času.

1. převýšení určené přesnou nivelací
Bylo zadáno: zápisník jednosměrné přesné nivelace, střední chyba kilometrová přístroje, převýšení měřené opačným směrem
Mělo se vypočítat: zápisník - převýšení (včetně opravy z nesprávné délky laťového metru), max odchylka rozdílu převýšení mezi měřením tam a zpět - zda měření vyhovuje (nevyhovovalo), celková chyba převýšení - nebylo jednoznačně zadáno, zda chce jednoho směru nebo obou (uznal oboje)
2. prostorová polární metoda - určení výšky bodu
Bylo zadáno: výška výchozího bodu (stanoviska), výška stroje, šikmá délka, výška cíle, zenitový úhel + střední chyby zadaných hodnot
Mělo se vypočítat: výška cílového bodu (započítaná oprava o zakřivení Země), střední chyba vypočítané výšky (tcv - zákon hromadění středních chyb - parciální derivace podle jednotlivých naměřených hodnot)
3. odvození určení výšky objektu, předmětu se základnou ve svislé rovině

     Něco přes půl hodiny trvalo opravení písemky. Posléze nám je vrátil opravené a vysvětlil, jak to mělo být správně. Postupující pak dostali zadání tří krátkých teoretických otázek - výškové bodové pole v ČR, nivelační přístroje podle přesnosti + co to je střední chyba kilometrová a kontrola výškopisu - bylo na to 15 min.

     Toť vše, ani ne v půl dvanácté bylo hotovo a mohlo se jít :)

Žádné komentáře:

Okomentovat