sobota 25. prosince 2010

Kingova pohádka na dobrou noc

Dračí oči
Stephen King

     Kdyby jste se pídili po tom, proč se King, světoznámý to profesionál v oblasti hororů, pustil zrovna do psaní pohádky, nedalo by vám takový problém ten důvod objevit. Tato knížka je věnována jeho dceři Naomi.

     Příběh se odehrává v království Delainu. Delainu je prastaré království, v kterém vládly stovky možná i tisíce králů. Nyní zde panuje král, který neni nejlepší, ale není ani nejhorší. Jmenuje se Roland Dobrotivý a má dva syny - hezkého, štíhlého, chytrého, spravedlivého Petra a ošklivého, tělnatého, žárlivého a ne zrovna chytrého Tomáše, který jako by vypadl svému otci z oka.
     Král Roland nastoupil na trůn v pokročilém věku, bylo mu už přes 50. Jeho matka vládla dlouho, až do chvíle než se udusila citronem. Jako bezdětný panovník si musel urychleně najít ženu a splodit následníka trůnu.
     V době vlády Rolandova dědečka se vrátil po několika stoletích do akce zlý čaroděj říkající si Flagg. Přišel vždy v době, kdy se království konečně vzpamatovalo z úpadku - doby válčení a prolévání hektolitrů krve. V době, kdy se všem dařilo a vypadalo to, že takto to bude vypadat stále. Přišel rafinovaně pod jiným jménem, aby znovu proměnil zemi v místo přetékající bídou a utrpením.
     Flagg se jako tradičně uchytil na místě královského rádce. Rolanda unaveného z jakékoliv námahy spojené s myšlením nebylo těžké přesvědčit, že náhlé zvednutí daní o mnoho desítek procent či více poprav je ku prospěchu království. Dal se ovlivňovat mnohem lépe než jeho dobrosrdečná matka.
     Na začátku vlády dostal Roland od Flagga seznam možných manželek. Všechny měly být neurozené, mírné a tiché, nemotající se do královských povinností. Roland si vybral jednu z nich - Sašu. Královnu Sašu všichni v království milovali, byla chytrá a spravedlivá a Flagg se jí bál, stejně jako následníka trůnu prince Petra. Proto se jí rozhodl zbavit, což se mu povedlo při druhém porodu, prince Tomáše.
     Flagg se neméně fikaně zbavil i následníka trůnu prince Petra - svalil na něj kralovraždu a za to byl mladý král uvězněn nadoživotí ve věži. Na trůn nastoupil dvanáctiletý Tomáš, který byl na Flaggovi zcela závislý. Flagg zvedal mnohonásobně prostřednictvím Tomáše daně dle libosti a nechával popravit kde koho.
     A jak to dopadlo? Tak to Vám nepovím, jednak by to bylo ještě asi na dlouho ;) a jednak by jste neměli překvápko, kdyby si to náhodou chtěl někdo přečíst :)
     Pokud by jste si vybrali tuhle knížku a chtěli si omylem přečíst čistokrevný horor od Kinga, byli by jste nejspíš zklamání, ale pokud by jste chtěli prožít příběh plný odvahy, odhodlání, dobrosrdečnosti, ďábelského zla a mnoho dalšího budete nadšeni. K tomu když se přidá geniální styl Kingova vyprávění. Tak je to jasná volba. ^_^
 

Žádné komentáře:

Okomentovat