středa 28. prosince 2011

Oddych před obdobím tmy

     Chvíle vyslouženého volna se pomalu ale jistě chýlí ke svému smutnému konci (nebo veselému ?). Dny vánoční atmosféry a pohody mne letos příliš nezasáhly. Mizerné teplé počasí na tom zaručeně mělo svůj podíl. Čas vhodný k lelkování jsem prožila v obětí knížky, která se ocitla pod vánočním jehličnanem. Čtyři dny jsem byla jinde, čtyřista stran uteklo, ani nevím jak :)

Zrádcův měsíc
Lynn Flewelling

     Tato kniha je třetím dílem série Noční běžci. Hlavními postavami jsou opět Alek se Seregilem, kteří se vydávají na přání skalské královny Idrilain do Seregilovi domoviny, do Aurënenu, odkud byl v mládí vyhnán. Jejich úkolem je doprovázet princeznu Kliu během jednání o otevření přístavu Gedre skalským lodím a možnost tak získávat zásoby během probíhající války s Plenimarem.
     Celá kniha není tak dynamická jako byly předchozí dva díly. Celou jí prostupuje politika a vyjednávání, které nemá konce. Aurënfaie, rasa obyvatel Aurënenu, která žije 4x déle než obyčejný člověk, není na pospíchání zvyklá a není ochotna tento svůj zvyk ze dne na den měnit.
     Obyčejné vyjednání, které obyčejné rozhodně není, se postupně zkomplikuje nastálými událostmi. Alek se Seregilem se musí pustit do práce a jsou nuceni pro dobro všech riskovat i vlastní životy.

     Zrádcův měsíc je odpočinková četba nevynikácí zrovna svou vysokou kulturní hodnotou, ale milými a sympatickými postavami ;)


     A teď už bude jen období tmy... achjo... chtělo by to štěstí ve stínech :)

Žádné komentáře:

Okomentovat